9-saptamani-si-jumatate
Nutriție

Fructe roșii – 9 săptămâni și jumătate de …roșie și dulce agonie

Fructe roșii, fructe roșii! Ne ademeniți cu vara plină de arome! De când mă știu am iubit fructele roșii.

Ridichii, căpșune și cireșe

Adică am tânjit, am implorat, am cerșit sezonul înțepător al ridichilor. Sau al căpșunelor romanțate, mieroase, de telenovelă. În fine, am visat la un timp al cireșelor atârnate a șagă după o ureche de fată. Pântecul meu a făcut mătănii după ceasul dulce, zemos și sărat al tomatelor mici, dar vrenice și nărăvașe. Tot fructe roșii sunt și ele.

Ador cu imaginația mea de amantă căpșunele. Un mister pătimaș al naturii. O aromă care te ia cu frig pe șira spinării când stai și te gândești că niciodată căpșunele nu au gust bun, aprins dacă nu sunt savurate în doi.

Le-nghiți cu noduri sau nu le înghiți defel dacă le asortezi nefericit la singurătate. Dacă nu le desfaci virginitatea lor colosală cu un pahar de șampanie la patru mâini. Iar demența pofticioșilor amatori de deserturi vine din tarta clasică de căpșune: fie că e Quiche Loraine, fie că e pură plăcintă românească, tarta aceea îți dă foc la valiză. Nu ai cum să n-o vezi, să n-o miroși, să nu-ți plouă în gură când simți în aer aroma ei. Nu pot să uit cum mi-am ademenit iubitul în mrejele tainice ale căsătoriei punându-i la foc de cuptoare coșulețe cu căpșune și cremă tare…bună de vanilie! Sau cum l-am sedus în ritm de samba cu dulceață franțuzească de tomate și piper.

Cine nu știe că-n sfârșit de mai și până-n iulie se țes povești, se coc iubiri și fructe în aluaturi, se culeg roade tandre, amoroase, asortate cu căpșune sau cireșe de sezon.

Ai în fața ochilor un iunie nebun, îndrăgostit, șugubeț de copilă. Atunci fugi pe dealuri, vara, în parc, să sorbi din coșul de căpșune fiecare fruct cu …buza lui, cu gustul tău, din mâna lui cu mâna ta, din luna aceea roșie, agonică și lungă a marilor iubiri.

Mai țineți minte cum mi-am ieșit din pepeni? 🙂

Iar din miez de iulie încep să curgă pepenii…roșii și durdulii de ți-e mai mare dragul să le dedici simfoniile gurmande ale oricărei diete zgârcite în calorii. Și credeți-mă, am scris mult despre pepeni pentru că m-au inspirat și mi-au plăcut cândva enorm. Le-am dedicat editoriale și chiar poezii, atât de mult i-am iubit. Acum mănânc pepeni când și când, ca orice om normal :-), nu zilnic, cum o făceam acum ani buni…

Așa se întâmplă cu matematica gustului…9 săptămâni și jumătate devin de fapt 12 săptămâni…o adevărată vacanță mare de roșie catifea. Suntem în plin sezon de fructe roșii!