marlen
Beautypedia

Interviu despre jocul cu sinele

Marilena Marin, Marlene sau MéMé. Jocul cu sinele

Jocul cu sinele este o provocare. Să fie vreo 30 de ani de când o cunosc! Și fac apel la acest răstimp ca la culmea verificării unui om! De multe ori ni se întâmplă să nu cunoaștem pe cineva chiar și după o viață întreagă! Dar chiar și  atunci vreo 30 de ani reprezintă mai mult decât o simplă întâlnire pentru un interviu. Reprezintă un ceva la care ne raportăm în a defini persoana pe care vrem să o prezentăm și altora, considerând că se numără din plin printre oamenii care merită cunoscuți. Iat-o pe una dintre cele mai puternice și mai echilibrate femei!

Cu ochi de pisică, mignonă, cu părul schimbător și cameleonic  precum armurile de amazoană. Marlene, să îi spunem convențional așa, este nu doar prietena mea, ci un model pentru toate femeile lumii. Nu o ridic în slăvi pentru că e frumoasă sau pentru că știe să arate acest lucru, ci pentru tot ce a făcut dincolo de frumusețea ei.

Interviu realizat de Cristiana Chioncel, fotografii: Luminița Gemeș

De ce ți-ai schimbat numele?

Nu mi-am schimbat numele efectiv. Ci pur și simplu am apelat la un reper comercial, fiind un nume simplu, cu o conotație relativ celebră. În fine, recunosc că voi ramane de-a pururi admiratoare a lui Marlene Dietrich, tocmai pentru puterea ei de a renaște din cenușă, oricând și oricum, neîncetat. În plus, am evitat ca lumea să-și bată capul și să rețină nume, prenume, branduri și entități. M-am gândit că Marlene, simplu și răspicat, poate să ofere clienților suportul de care au nevoie pe domeniul meu.

Dacă nu ai fi fost  în branșa hair-stylistilor, designerilor, cosmeticii, coafurii, modelelor…ce ai fi fost?

Într-adevar, să știi că a fost o vreme când m-am întrebat și eu. Îmi iubesc meseria cu disperare și mereu am simțit că trebuie să fiu de folos oamenilor. Și nu doar prin faptul că le pot oferi o mai bună impresie despre ei înșiși. Am terminat Facultatea de Psihologie când aveam  30 ani. N-am avut neapărat sclipirea și maturitatea să o fac atunci când își fac toți școala.

Eu aș numi mai degrabă determinare, nu lipsă de maturitate…

Poate da, poate nu. Important este rostul celor 3 ani de studiu, care n-au fost simpli. Mai ales când treci prin viața prin care am trecut eu. Cu urcușurile, coborâșurile, iubirile, părăsirile, amăgirile, singurătățile și mai mult decât orice permanenta mea căutare. Însă mi-am dorit să construiesc pentru oameni ceva real, nu ceva imaginar, nu o altă imagine deformată a ceea ce există.

La tine la studio, oamenii se simt bine în pielea lor?

M-aș bucura să fie așa, pentru că vezi tu, nu există nimic mai important pe lumea aceasta decât ceea ce putem noi să facem, singuri. De altfel, încrederea în forțele proprii reprezintă cheia succesului în orice. Să luăm un caz concret. O femeie disperată, tristă, abandonată intră într-un salon de coafură și tânjește după o schimbare de look. Pentru a fugi de ea însăși, de clipele ce au condus-o spre depresie sau cine știe de ce altceva. Dacă cumva acea schimbare de look i-ar afecta părul, pielea, naturalețea, poate chiar sănătatea, noi îi explicăm că nu așa se vindecă rănile. Nu vindecăm o rană provocând alta în loc.

salon_coafura_marlen_2_1920x1080

Cum ai gândit afacerea?

Nu primează nevoia de a ne vinde pe noi ca produs de marketing. Nu suntem Salonul unde ți se îndeplinesc visele, rând pe rând. Nicidecum! Tu știi mai bine ca oricine ca astfel de strategii consumiste nu m-au atras niciodată.

Nu îmi fac reclamă prin oraș, nu mă bântuie niciun gând de glorie televizată. Îmi promovez afacerea cu grijă și decență, în locuri de bun gust și mai cu seamă cu încrederea că oamenii vin aici pentru a căpăta încredere în ei înșiși. Nu vreau să îndeplinesc dorințe în ciuda a ceea ce este corect, sănătos și potrivit fiecărei persoane. Tu când ai vrut să fii blondă, pe vremea când aveai părul negru, nu am spus Bine, hai să-ți fac pe plac. Am preferat să mă bombăni și am ales drumul greu al schimbării, de câțiva ani, dar corect.

Că vorbeam despre exemple…

Pe de altă parte, revenind la doamna dată ca exemplu mai sus, brunetă să zicem din fire, vrea peste noapte să devină blondă 100%. Îi strâng mâna, o privesc în ochi și-i spun franc în față că nu pot. Nu mint, nu fur și nu fac rău cu bună știință. Dacă din 10 asemenea clienți, unul singur înțelege rostul refuzului meu, înseamnă că misiunea mea e îndeplinită. Psihologia învățată și asumată ani la rândul m-a ajutat să devin diplomată atunci când nu fac compromisuri în meseria mea. A refuza un client care vrea luna de pe cer cu orice preț, chiar și al sănătății sale, din punctul meu de vedere este o dovadă de profesionalism.

Întâlnești des asemenea clienți?

Bineînțeles! Bucuria mea vine însă din faptul că salonul nu este un salon și atât. După 18 de ani de existență, clienții s-au selectat singuri. Au rămas clienții casei, cum se spune. Ei bine, apartenența la un club, la o comunitate bine închegată, coerentă se vede iată și aici. Oamenii care vin la noi au înțeles că frumusețea este dată de Dumnezeu. Ce depinde de noi este o muncă aparent simplă, dar crede-mă, în esența ei, anevoioasă. Și anume să nu stricăm ce am primit în dar de la mama natură.

Vezi tu, e cel mai simplu să-ți schimbi radical culoarea părului, dar trebuie să o faci chibzuit, cu răbdare și cu încredere. Și uite o să spun ceva esențial pentru toate femeile – părul este într-adevăr unul dintre lucrurile pe care eu le cunosc cel mai bine. Pe drept cuvânt, este arma oricărei femei. Sunt puține femeile care nu au păr frumos. Poate multe nu știu să-și pună în valoare. Poate multe nu știu să și-l descopere. Însă părul este darul pe care noi l-am primit și care ar trebui să ne fie mereu asul din mânecă.

Tu ți-ai schimbat des stilul, coafura, culoarea!

Da, într-adevăr. Jocul cu sinele este poate cel mai relevant joc al nostru. Cu cât putem fi mai independenți în transformările pe care le facem, cu atât suntem mai liberi. Nu am fost blondă! În rest, da, am purtat toate culorile. Aș fi putut fi și blondă, în mod chibzuit, așa cum spuneam mai sus. Însă cred că dincolo de culoare, mesajul rămâne același: trebuie să te simți bine în pielea ta. Asta este una dintre lecțiile cele mai importante de frumusețe, și aș spune chiar de maturitate.

Îți multumim nespus și sunt convinsă că multe cititoare vor dori, citind interviul, să aprofundeze jocul cu sinele, pornind de la păr, psihic, încredere.

Spor, curaj și determinare vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *