Ozzy-Osbourne_&_Zakk_Wyld
Călătoresc

Mr. Crowley, Muzeul Sexului și berea de Praga

Am descoperit Praga printr-un personaj de basm negru – Mr. Crowley. Prin Muzeele Viciilor. Sex, Ciocolată, Marțipan și violență. Prin berea ca niciunde în lume.

Așadar să vă povestesc…De curând am vizitat Praga, un oraș al gurmanzilor de pretutindeni. Un oraș fabulos, care dincolo de berea absolut delicioasă te cucerește pe loc prin farmecul oamenilor, curați și veseli, puși pe distracții de bun simț.

Nu am vizitat Praga pentru simfonia civilizației de care vorbesc toate enciclopediile și nici pentru mirajul european de necontestat. Dar am vizitat Praga pentru un concert al lui Ozzy Osbourne care mi-e atât de drag încât m-aș duce oriunde și oricând la concertele lui, ținute superb oriunde în lumea largă.

Ei bine, după halbele de rigoare din timpul concertului, Praga ni s-a descoperit ca o doamnă rafinată, dar gospodină ce-și poftește oaspeții să ia loc la un festin de neuitat.

Praga este un orășel pitoresc, incredibil de acomunist în raport cu ce ar fi putut să fie datorită anilor lungi de regim detestabil. Și, în plus, gătește ca nimeni altcineva. Am savurat rața cu varză roșie și cu cartofi, cu mult mai bună ca în Germania. M-am bucurat zile în șir de șnițele rotofee și de brânză puturoasă dar plină de gust. Am savurat ciorbele lor de burtă picante și roșii și m-am delectat cu ciolanul rumenit și dolofan, glazurat cu miere și ardei iute, cum numai în basme crezi că există.  Și asta nu a fost tot.

Orașul Muzeelor

Cum poate știți, Praga este în final orașul muzeelor de tot soiul….te plimbi pe străduțele pline de istorie și descoperi puțin rușinat Muzeul Sexului. Intri și constați că și el este o istorie în sine,  de la parter și până la ultimul etaj, plin-ochi de turiști curioși, amuzați de ce pot să vadă…După încă două cotituri, treci pe lângă Cruntul Muzeu de Tortură și pătrunzi demn, pe ușa impunătoare a Muzeului de Marțipan. Și Apoi pe cea la fel de mistică a celui de Ciocolată. Nu cred că vreți să știți și nici nu am cuvinte pentru a vă descrie cum sunt cofetăriile sau ciocolateriile lor.

Dar cât de mari amatori sunt praghezii pentru viciile dulci cu trufe, cu praline, cu alune sau, cum spuneam, cu marțipan!

Praga este un oraș în care trebuie să ai timp și stare. Ca să poți gusta, fără constrângeri, cel mai complet sentiment de libertate.  A fost, așadar,  pentru o noapte orașul perfect al lui Mr Crowley. Puțin nebun, puțin rafinat, puțin ironic, puțin sărat, picant și …liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *